FORUM TPZN - TPZN prawdę Ci powie! Forum numizmatyczne, Numizmatyka, monety, kolekcje, stare monety! TPZN !

Forum FORUM TPZN Strona Główna
 

 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja  Profil   

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

 
Drinki z karty Prezesa ;-)

Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM TPZN Strona Główna -> Porozmawiajmy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość

harpsycho




Dołączył: 31 Mar 2007
Posty: 140
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Germany

PostWysłany: Pią 22:47, 11 Maj 2007    Temat postu:

Tez bardzo lubie te powiesc - czytalem "Mistrza i Malgorzate" juz w trzech jezykach: oryginal rosyjski - oraz tlumaczenia na polski i niemiecki Smile Komparatystyka czesciowo niezwykle interesujaca....

Pozdrawiam!


Marek
Powrót do góry
Zobacz profil autora

harpsycho




Dołączył: 31 Mar 2007
Posty: 140
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Germany

PostWysłany: Nie 19:41, 20 Maj 2007    Temat postu:

Kilka drobiazgow na upalna niedziele... :


BETWEEN THE SHEETS jest ciekawym drinkiem - ciekawym, bo zlozonym z wieciej niz jednego bazowego alkoholu, co nie zdarza sie zbyt czesto. Efekt jest w tym przypadku zarowno interesujacy, jak i wciaz lagodny (laczenie dwu lub wiecej bazowych alkoholi niesie ze soba przede wszystkim niebezpieczenstwo, ze otrzymamy zbyt zabojcza miksture...)
A zatem (receptura wg. mojej proporcji, tj. znowu przekraczajaca klasyczna norme 6 cl):
3 cl Brandy
3 cl Rum (klasyczny bialy 37,5%, choc otrzymywalem tez niezle rezultaty z 54% brazowym...)
3 cl Cointreau
1,5-2 cl Soku cytrynowego
Mixujemy krotko w shakerze na bardzo zimnym lodzie i odcedzamy. Do szklaneczki coctailowej z gotowym drinkiem dorzucamy plasterek swiezej cytryny. Smile


A teraz bardzo odswiezajacy longdrink pod nazwa AMERICAN BEAUTY:
3 cl Brandy
3 cl Wermut Dry (np. Martini Extra Dry)
3 cl Soku pomaranczowego
1 cl Creme de Menthe (likier mietowy o mocy ok 20% - bywaja rozne fabrykaty; preferowany jest bezbarwny - ale trudno go dostac, znacznie czesciej pojawia sie zielony - takze ujdzie...)
Powyzsze skladniki mixujemy w shakerze na bardzo zimnym lodzie, po czym odcedzamy do szklanki (whiskey-tumbler), w ktorej znajduja sie juz 2-3 duze kostki lodu. Dorzucamy 2 wisienki coctailowe (np. Maraschino) oraz gruby plaster swiezej pomaranczy. Podajemy ze slomka, albo nawet dwiema roznej dlugosci. Smile


Na wzor klasycznych i bardzo znanych coctaili na bazie wodki (Black Russian, White Russian, Green Russian etc.), o ktorych wypowiem sie byc moze przy innej okazji, serwuje od pewnego czasu drink wlasnego pomyslu, ktory nazwalem RED POLISH Wink
Wykonanie tego drinku bazuje na osobistym guscie i doswiadczeniu jesli chodzi o proporcje, dlatego nigdy nie opracowalem jakiejs "chemicznie" dokladnej receptury...
A zatem: do szklaneczki coctailowej (preferuje klasyczna trojkatna, jak do martini) wrzucamy duza kosc bardzo zimnego lodu (tylko zadne tam wlewane do pojemniczkow - to musi byc kosc wlasnorecznie "odlupana" od bloku lodu za pomoca przyrzadu, ktorego uniwersalne zastosowanie zademonstrowala nam Sharon Stone w filmie "Basic Instinct"...). Na to wlewamy dobra czysta wodke do poziomu 3/4 - 4/5 szklaneczki.
Na wodke wlewamy niewielka ilosc syropu z Grenadines (2-3 cl max.). NIE MIESZAMY!!! Caly dowcip polega na tym, ze syrop tworzyl bedzie z wodka bardzo interesujace efekty wizualne! Ukoronowaniem drinku jest jedna wisienka coctailowa (np. Maraschino).
Syrop z Grenadines jest bardzo slodkim wytworem o intensywnie czerwonym kolorze; dopasowanie proporcji do indywidualnych oczekiwan smakowych bedzie wymagac zapewne 2-3 eksperymentow. Preferuje (jak w przypadku wszelkich syropow) wytwory firmy Monin.


CHEERS!!!! Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora

harpsycho




Dołączył: 31 Mar 2007
Posty: 140
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Germany

PostWysłany: Nie 13:48, 27 Maj 2007    Temat postu:

Witajcie Drodzy Spragnieni Wink

w dniu dzisiejszym postanowilem przelamac wielowiekowa dominacje Zielonoswiatkowcow i posterowac kolorystycznie w jakims stopniu pod prad.

Dlatego skomponowalem nowy longdrink pod nazwa BOUGAINVILLEA i przekonalem sie, ze jest dobry. Dlaczego wiem, ze jest dobry? Bo moja zona dala sie namowic na cala szklanke tego plynu - jest to zjawisko na tyle rzadkie, ze stanowi absolutna gwarancje jakosci drinku!!!
A dlaczego BOUGAINVILLEA? Kto zna te rosline, to wie, ale dla tych, ktorzy jej nie znaja zademonstruje, jak kwitnie bougainvillea:



Taki wlasnie kolor otrzyma nasz nowy drink! Notabene bougainvillea jest bardzo piekna i wdzieczna roslina pochodzaca z Ameryki Poludniowej; w dobie kiedy klimat nasz rowniez staje sie coraz bardziej tropikalny, warto zwrocic na nia uwage, poniewaz znakomicie czuje sie w pelnym sloncu i znosi bez trudu temperatury 30-40°. Nazwe swa otrzymala roslinka ku pamieci Louisa Antoine de Bougainville - francuskiego admirala i podroznika (ktory byl m. in. sekretarzem Ludwika XV i jako pierwszy z Francuzow odbyl podroz morska dookola swiata prowadzac przy tym liczne badania - postac ta odpowiadala mi zatem takze w kontekscie "sterowania" wspomnianego w pierwszym zdaniu mojego postu Wink). Postac to ciekawa; obok licznych innych aktywnosci mial on nielicha pasje botaniczna i zaliczamy go do tzw. "lowcow roslin" (plant hunter) - ludzi, ktorzy od XVII do XIX w. zajmowali sie sprowadzaniem do Europy zza oceanu nowych nieznanych tu jeszcze roslin - zarowno ozdobnych, jak i uzytkowych - dochodzilo przy tym nierzadko do ostrej konkurencji i prawdziwie kryminalnych historii!!!

Ale pora na drinka - mam zaszczyt zaprezentowac Panstwu po raz pierwszy publicznie: BOUGAINVILLEA Smile

Do szerokiej szklanki ok. 25 cl (preferuje tu Whiskey-Tumbler) wrzucamy 2-3 spore kawalki bardzo zimnego lodu (wlasnorecznie odlupane, ma sie rozumiec!). Na lod wlewamy bialy rum 37,5% do optycznego poziomu mniej wiecej od 1/3 do polowy szklanki (uwzgledniajac przy tym plywajacy lod - plynu bedzie w istocie znacznie mniej!) - zaleznie od osobistych upodoban jesli chodzi o moc napoju. Dolewamy teraz ok. 1 dash Syropu z Grenadines (moze byc nawet "bardziej szczodry" dash Wink) oraz 5 kropel Orange Bitter. Mieszamy starannie lyzeczka barowa. Dopelniamy szklanke do pelna Indian Tonic Water (Schweppes) i jeszcze raz krotko mieszamy. Napoj powinien uzyskac kolor, jak na zamieszczonym powyzej obrazku Wink


CHEERS!!!!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora

wojtekb4




Dołączył: 02 Kwi 2007
Posty: 438
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 19:16, 27 Maj 2007    Temat postu:

Powinieneś jeszcze pokazać jak ten drink wygląda, obok zdjęcia kwiatu. Byłoby fajniej Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora

nabializm




Dołączył: 01 Kwi 2007
Posty: 1015
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zielonka

PostWysłany: Nie 19:31, 27 Maj 2007    Temat postu:

Z miłą chęcią też bym ten drink zobaczył Smile

nawet sam proces przyrządzania drinku, akt po akcie jak zabarwiają się płyny był by ciekawy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

harpsycho




Dołączył: 31 Mar 2007
Posty: 140
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Germany

PostWysłany: Pon 1:33, 28 Maj 2007    Temat postu:

Z duszy, z serca - ale wlasnie wypilem caly rum... (gdybym wczesniej zobaczyl Wasze posty, to bylbym dzis wieczorem zrobil zdjecia - a tak trzeba troche poczekac, bo jutro tez swieto Wink)

Pozdrawiam!


Marek
Powrót do góry
Zobacz profil autora

mgła
Gość







PostWysłany: Nie 2:52, 23 Lis 2008    Temat postu:

dlaczego użytkownik od roku i siedmiu miesięcy nie zamieścił ni maleńkiej wzmanki..?
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM TPZN Strona Główna -> Porozmawiajmy Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
 
 


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

 
Regulamin